wereldburgerschap, studiedag, ouderavond do 6 februari
Een van onze speerpunten dit en volgend jaar is wereldburgerschap. Met het team hebben we al 2 studiedagen gehad, onder begeleiding van Fawaka, om met elkaar in gesprek te gaan. Waardevolle dagen die nog een vervolg krijgen. De kinderen van groep 7 en 8 hebben deze week een enquête ingevuld over burgerschapsonderwijs. Er waren vragen over de organisatie van een democratie, praktische vragen over hoe te handelen in de maatschappij en stellingen als “het is belangrijk dat iedereen zijn eigen mening mag hebben”. Er is zeer serieus aan de vragen gewerkt, wij ontvangen binnenkort een rapport waarin de resultaten (anoniem) worden afgezet tegen andere scholen. Hiermee gaan we verder werken aan ons lesaanbod.
Reminder Studiedag
Op vrijdag 7-2 heeft het team een studiedag en zijn de kinderen vrij. We gebruiken deze dag om aan de verslagmappen van de kinderen te werken. De verslagmap ontvangt u in de week na de voorjaarsvakantie.
Ouderavond ‘Opvoeden met Media 2025’
Kinderen besteden steeds meer tijd op hun mobiel, tablet of laptop, zowel voor school als voor ontspanning. Het kan soms een uitdaging zijn om uw kind veilig en bewust met media om te laten gaan. Vanaf welke leeftijd heeft een kind een eigen telefoon? Wat doen kinderen online? Hoeveel schermtijd is gezond? En hoe voorkomt u online pesten of maakt u afspraken over gamen?
Dit schooljaar krijgen alle leerlingen van de MB en BB lessen in digitale geletterdheid en mediawijsheid, verzorgd door de vakdocenten van Mediawegwijs. Tijdens deze lessen behandelen we thema’s als online pesten, nepnieuws, online identiteit, deepfake-video’s en de nieuwste technologieën zoals VR en hologrammen. Wilt u alvast een idee krijgen? Kijk op www.mediawegwijs.nl/lessen.
Tijdens de ouderavond neemt pedagoog Ilse Godtschalk u mee in de lesinhoud. Daarnaast biedt een spreker van Bureau Jeugd & Media praktische tips over mediaopvoeding. We bespreken onderwerpen zoals:
- Bewustwording van eigen mediagedrag
- Impact van schermgebruik op ontwikkeling
- Mediaopvoeding en de rol van ouders als voorbeeld
- Sociale media en gaming anno 2025: verslavende algoritmes en eenzijdige wereldbeelden
- Online communicatie: groepsdruk, online pesten en het jonge brein
- Beïnvloeding door influencers
- Gezond omgaan met scherm- en smartphonegebruik
- Praktische tips en handvatten
Er is volop ruimte voor vragen en het delen van ervaringen.
Datum en tijd: Donderdag 6 februari, van 19:30 tot 21:00 uur. Komt u ook? U hoeft zich niet aan te melden voor deze avond.